Søgemaskineoptimering

Google elsker indhold

Godt indhold er vejen frem til gode placeringer i Google. Derfor handler god søgemaskineoptimering i høj grad om at skabe godt indhold, og sikre at Google og de andre søgemaskiner kan finde og forstå det gode indhold.

Forestil dig internettet som et kæmpe stort bibliotek. Hver enkelt side på internettet svarer til en bog på biblioteket. Alle bøgerne er placeret i endeløse rækker uden nogen form for synlig struktur eller orden. Bøgerne er ikke placeret i alfabetisk rækkefølge, de er ikke sorteret efter forfatter eller emne. De står bare der på lange rækker, og venter på at blive læst.

På et rigtigt bibliotek er der en bibliotekar, som sørger for at holde orden på alle bøgerne. Bibliotekaren har et kartotekssystem som er fyldt til bristepunktet med kartotekskort over alle bøgerne, og hun er altid behjælpelig med at finde frem til de bøger man har lyst til at læse. Bøgerne står i alfabetisk orden, og er på forhånd inddelt efter indhold.

På internettet hersker der kaos. Bøgerne flyver rundt som stære i flok, og umiddelbart virker det umuligt at finde frem til netop den sider, der har interesse. Men også på internettet findes der en hjælpsom bibliotekar. Den hedder Google. Den kære Google er altid klar til at finde de bøger som kan have interesse, og som oftest er Google rigtig god til at finde lige netop den bog man står og mangler.

Flyvende bøger

Lige som i den virkelige verdens biblioteker, så har Google også et kartotek med indekskort over alle bøgerne (siderne) på internettet. Modsat bøger, så ændres internettet hele tiden. Sider skrives om, nye kommer til og andre bliver slettet. For at holde sit kartotek ajour med virkeligheden har Google en robot der konstant farer rundt på internettet, og læser og indekserer alle siderne. I daglig tale hedder robotten Googlebot, og det er en rigtig god idé, at være på god fod med Googlebot, for det er den der er med til at afgøre din skæbne i Googles søgeresultat.

Hvad har al den snak om støvede bøger og indekskort så at gøre med Søgemaskineoptimering? Jo, søgemaskineoptimering går netop ud på, at få Googlebot til at oprette de rigtige indekskort for en side, og sørge for at siden bliver indekseret for de rigtige søgeord. Derfor er det vigtigt at vide hvad og hvordan Googlebot læser din side, for at du kan søgemaskineoptimere den.

Lad os kigge lidt på et eksempel. Du ønsker at vide noget mere om børnetøj, og går på biblioteket for at låne nogle bøger om emnet. Du går hen til skranken og fortæller bibliotekaren at du vil vide noget mere om børnetøj. Den flinke bibliotekar viser dig hen til de bøger, som har noget med emnet at gøre, og du kan nu vælge hvilke bøger du ønsker at låne. På samme måde arbejder Google. Du fortæller Google, at du ønsker at læse om børnetøj, ved at indtaste ordet i søgefeltet, og Google kvitterer med en liste over relevante sider, der har noget med børnetøj at gøre.

Listen som viser de sider der er relevant for søgningen, kaldes Googles søgeresultat. Listen er hverken sorteret efter farve, størrelse eller alfabetet, men er et udtryk for, hvilke sider Google syntes er mest relevante for den pågældende søgning. Den side der ligger øverst i Googles søgeresultat, er altså den side som Google syntes er mest relevant for din søgning. Søgemaskineoptimering går derfor ud på, at overbevise Google om, at lige netop din side er relevant og bør ligge øverst i søgeresultatet.

Google Robot

Lad os fortsætte med eksemplet om børnetøj. Du driver en netbutik der sælger tøj til både store og små. En af dine sider i netbutikken handler specifikt om børnetøj, og du ønsker at netop den side skal være placeret godt i Googles søgeresultat for søgninger på ordet 'børnetøj'. For dig gælder det om, at fortælle Google (og dine kunder) at denne side er meget relevant for folk der er interesseret i børnetøj. Med andre ord kan man sige, at 'børnetøj' er sidens primære søgeord. Det er dét ord du ønsker at Google skal indeksere den pågældende side for, i det store Google kartotek.

Og så er vi tilbage til det gode indhold. For det er ved hjælp af sidens indhold, at vi fortæller Google hvad sidens primære søgeord er. Indholdet skal søgemaskineoptimeres, så Google ikke er i tvivl om, at her er en side der handler om børnetøj.

Der er 6 elementer på en side, som har betydning for Googles vurdering af indholdet. Det er sidens titel, dens beskrivelse, nøgleord, overskrifter på siden, brødtekst og billeder.

Titel

Titlen er overskriften på siden. Sammenlign sidens titel med titlen på en bog. Det er her du får det første indtryk af, hvad bogen handler om. Er bogens titel 'Børnetøj', er du ikke i tvivl om, at denne bog handler om børnetøj.

Titlen vise typisk i øverste venstre hjørne af browseren og er et vigtigt signal til Google om, hvad siden handler om. Det er derfor vigtigt at bruge sidens titel korrekt, så Googlebot ikke er i tvivl om, hvad der skal stå øverst på indekskortet.

Ud over at have betydning for indekseringen af siden, så vises sidens titel i Googles søgeresultat. Da Google kun viser de første 67 tegn, bør titlen ikke være længere end det.

Beskrivelse

Sidens beskrivelse (description på engelsk) er en metaoplysning om, hvad siden handler om. For at fortsætte sammenligningen med en bog, er beskrivelsen den tekst der står på bagsiden af bogen, og som giver en kort forklaring på, hvad bogen handler om.

Beskrivelsen er ikke synligt for den besøgende på siden. Men den tekst der står i sidens beskrivelse fortæller hvad siden handler om, så lige som med sidens titel er det vigtigt at det primære søgeord er nævnt i beskrivelsen. Det anbefales at gentage ordet 2-3 gange.

Beskrivelsen bør ikke være længere end 160 karakterer langt, da dette lige som sidens titel vises i Googels søgeresultat.

Søgemaskineoptimering

Nøgleord

Nøgleord (keywords) er lige som beskrivelsen en metaoplysning. Nøgleordene er en opremsning af relevante ord der beskriver sidens indhold. Nøgleord har p.t. ingen betydning for Google, men da søgemaskinerne hele tiden ændrer deres algoritmer, anbefales det at benytte nøgleord i tilfælde af, at de en dag får en betydning.

Det anbefales at benytte et sted mellem 5 og 20 nøgleord pr. side. Vær opmærksom på, kun at anvende nøgleord der er relevante for den pågældende side.

Overskrifter

Overskrifter (eller mere præcist H tags) er med til at fortælle Google hvad en side handler om. Lige som med en bog, er det de vigtigste ord der er nævnt i overskriften. Benyt overskrifter på din side, så de både giver mening for Google og for kunden.

En god overskrift er med til at fange opmærksomheden, og giver lyst til at læse mere.

Brødtekst

Brødtekst er er selve teksten i bogen. Har du fundet en bog med titlen 'Børnetøj', forventer du helt sikkert at ordet 'børnetøj' optræder inde i bogen. På samme måde har Google det. En god, lang og relevant tekst hvor det primære søgeord indgår, er med til at fortælle, hvad siden handler om.

Billeder

For at fjerne en misforståelse først: Google kan ikke læse billeder. For os mennesker siger et billede mere end tusinde ord. For Google er et billede nul og niks.

Når billeder alligevel er relevant i forbindelse med indhold, skyldes det at man kan hjælpe Google til at få en fornemmelse af, hvad et billede handler om. Dette gøres ved at tilføje alternativ (alt) tekst til et billede.

En Alt-tekst er den tekst man kan se, når man holder musen hen over et billede.

"));